uppdateras med ojämna mellanrum

26 april 2006

Trailing spaces och annat svammel


Jag hatar trailing spaces. Det stör mig något så otroligt när jag hittar trailing spaces i källkoden eller andra textfiler. Det är troligen ett sjukt beteende.

Hade en liknande noja när jag bodde hemma hos föräldrarna och var som mest inne i x86 assembler-programmering. Jag vägrade köra program som inte var skrivna i 100% assembler, på den tiden var det modem som gällde om man skulle hålla kontakten med omvärlden. Det fanns ett fåtal BBS:er i mitt riktnummerområde som jag ringde med jämna mellanrum, efter 18.00 eftersom minuttaxan var billigare då.
Ibland när man skulle ringa en populär BBS så fick man ringa 17.45 eller ibland tidigare, annars var det stor risk att det tutade upptaget.

Det var tider det.

I alla fall, jag ska komma till saken... För att ringa BBS:er krävdes terminalprogramvara, det fanns ett program som hette Terminate. Det var ett överlägset program, klarade av telefonböcker, och för att vara ett konsollprogram var det riktigt trevligt GUI också (ANSI-grafik). Det var dessutom ganska snabbt.

Men! Det var ju skrivet i Pascal, vilket var _helt_ mot mina principer. Ett slösande av processorns klockcykler!

Själv körde jag ett program som hette Telix. Det var skrivet i assembler, men hade såklart inte allt godis som Terminate hade.

Assemblernojan avtog nästan helt när Pentium-processorn blev var mans egendom, jag köpte en sprillans ny dator utrustad med en 133Mhz Pentium när jag fick min första lön.
Laddade hem referensmanualer från Intel och insåg ganska snart att det var rätt mycket att lära sig om denna nya processor, efter att ha studerat den genererade koden från min C/C++ -kompilator så insåg jag att den gjorde ett bättre jobb än mig.
Då var det bara intressant att optimera tidskritiska innerloopar med assemblerkod.
Hade man tungan rätt i munnen kunde man klämma in ett par instruktioner på samma klockcykel.

Idag är det sällan man får användning av assemblerkunskaperna, några gånger per år bara för att försöka friska upp minnet. Och då är det någon nagscreen eller serienummerkoll i något program man inte vill betala för som skall gås förbi eller reverse engineeras för att skriva en keygen.

Plattformsoberoende smäller högre idag. Helst skall samma program kompilera under win32/linux/macos.


PS. Tacka vet jag "Trim Trailing Spaces" i UltraEdit32.

3 kommentarer:

halfbreed sa...

Tjaa, det där känner man ju igen sig i...he he he he

Horfidë sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Horfidë sa...

Vet vad du menar...

Om mig

Sundsvall, Sweden